Home Stiri Noutati RAPORTUL DE ACTIVITATE AL FILIALEI DE CRUCE ROSIE CLUJ PE ANUL 2011

RAPORTUL DE ACTIVITATE AL FILIALEI DE CRUCE ROSIE CLUJ PE ANUL 2011

Email Imprimare PDF

 

RAPORTUL DE ACTIVITATE AL FILIALEI DE CRUCE ROŞIE CLUJ PE ANUL 2011

1) Structura organizatorică şi patrimoniul Crucii Roşii Române filiala Cluj

Filiala este structurată teritorial, având un număr de 20 subfiliale , din care 6 orăşeneşti şi 14 comunale. Numărul membrilor cotizanţi, la 31.12.2011, este 1388.

În anul 2011 a fost înfiinţată o subfilială de Cruce Roşie la Aşchileu, constituire care se datorează doamnei profesor – voluntar al Crucii Roşii- Marcu Daniela.

Comitetul filialei se compune din 22 membri, un birou compus din 9 persoane şi un organ executiv format din doi angajaţi pana la data de 01.07.2011, cand economistul filialei a intrat în concediu pentru îngrijirea copilului. La nivelul filialei sunt înscrişi ,cu contract de voluntariat, un număr de 186 de voluntari, din care activi sunt în număr de 65. În cadrul filialei funcţionează două departamente ale voluntarilor : social 50 voluntari activi şi detaşamentul de intervenţie format din 15 voluntari.

Patrimoniul filialei Cluj se compune din : clădire proprietatea Crucii Roşii Române, mijloace fixe in valoare de 42.000 lei , obiecte de inventar în valoare de 118.777 lei şi materiale didactice folosite la cursurile de prim ajutor.


În anul 2011 am reuşit închirierea a trei locaţii pentru Subfilialele Turda , Huedin şi Poieni. Meritul este al doamnelor Daniela Florea –preşedinte subfiliala Turda, Huian Rodica- preşedinte subfiliala Poieni şi Matei Maria – preşedinte subfiliala Huedin.


În ceea ce priveşte proprietatea filialei Cluj, menţionăm că procesul început în anul 2005, proces de granituire, este pe rol, fiind amânat pe data de 06.04.2012.





2) Pregătire şi intervenţia la Dezastre





În luna februarie a anului 2011, am efectuat ultimul transport de ajutoare umanitare in judetul Botoşani, grav afectat de inundaţiile din 2010. Convoiul umanitar a fost format din 3 camioane si un microbuz cu voluntarii filialei Cluj. Bunurile donate au constat în 10 tone alimente, mobilier, aparatură electrocasnică , încălţăminte şi îmbrăcăminte. Valoarea totală a bunurilor a fost de 36.700 lei.
Şi de această dată implicarea voluntarilor a fost esenţială şi le mulţumim şi pe acestă cale.



Transportul umanitar a fost posibil şi datorită partenerilor noştri care ne-au pus la dispoziţie mijloacele de transport : Consiliul Judeţean Cluj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Avram Iancu” Cluj, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj şi SC Arabesque SRL .
Sponsori pentru transportul umanitar: SC Mib Prodcom, SC Panemaro, Daichemann, Colegiul Farmaciştilor Cluj şi persoane fizice.
În ceea ce priveşte pregătirea voluntarilor care fac parte din detaşamentul de intervenţie al filialei, pe parcursul întregului an am organizat simulări de accidente diverse, simulări desfăşurate pe raza municipiului Cluj-Napoca. Tematica acestor simulări : inundaţii, cutremure, avalanşe. S-a insistat pe partea de prim ajutor , evacuarea victimelor şi organizarea taberelor de sinistraţi.
În luna mai am participat la o simulare de accident aviatic, acţiune organizată de Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, în care au fost implicaţi un număr de 35 de voluntari ai Crucii Roşii Române filiala Cluj .

Crucea Roşie Română filiala Cluj a asigurat , la acest exerţiu, victimele , în număr de 20, victime care au fost machiate , pentru a părea cazuri cât mai reale, de către 3 studenţi la Facultatea de Arte Plastice Cluj. 15 voluntari au fost în echipele de salvare, având ca sarcină : căutarea victimelor, acordarea primului ajutor, transportarea acestora către zona de triaj.

Pentru această simulare au fost folosite ca logistică : un cort gonflabil – de la Sediul Central al SNCRR, un balon de iluminat, 2 generatoare, 4 tărgi, 10 truse de prim ajutor, saltele, pături, defibrilator .

Voluntarii au făcut faţă acestui tip de exerciţiu şi au folosit corect logistica din dotarea Crucii Roşii Române, acestea datorându-se pregătirilor anterioare.

În ceea ce priveşte pregătirea teoretică a voluntarilor au fost organizate cursuri de prim ajutor, de pregătire în protecţie civilă, tehnici de căţărare şi supravieţuire.

Pentru a pune în practică teoria acumulată în sălile de curs, am organizat cea de a treia ediţie a taberei de instruire ,, Paul Constantin Ţăranu “ de la Beliş. Tabăra s-a desfăşurat în perioada 31.07 – 07.08.2011.

În tabără au participat 50 voluntari din filialele Cluj, Sălaj, Maramureş, Braşov, Argeş, Iaşi, Arad, Hunedoara şi Mureş.
Temele abordate în tabără au fost : acordare prim ajutor – colaborare cu ISU Cluj- serviciul SMURD, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, prezentarea şi punerea în practică a logisticii Crucii Roşii Române, rolul şi locul Crucii Roşii în situaţii de urgenţă , organizarea taberei de sinistraţi ( asigurarea spaţii de cazare, preparare hrană, grupuri sanitare) , tehnici de supravieţuire ( colaborare cu Şcoala de supravieţuire Flo Adventures şi Cercetaşii Creştini), tehnici de căţărare şi coborâre prezentate de Serviciul Judeţean Salvamont Cluj şi radiocomunicaţii – partener Clubul de Radio Amatori Transilvania Conection.

Toate cunoştinţele teoretice au fost puse în practică în cadrul exerciţiului complex , care s-a desfăşurat pe durata a 24 ore.



Pentru intervenţia în situaţii de urgenţă filiala are un depozit în care sunt depozitate următoarele materiale destinate ajutorării persoanelor defavorizate : 50 de paturi pliante, 60 perne, 50 lenjerii de pat, 150 pături, 100 saci de dormit, două generatoare, 10 corturi cu capacitate de cazare a 10 persoane, 5 corturi pentru magazie, aragaz+butelie, 2 frigidere, treninguri şi articole noi de îmbrăcăminte.

Materialele pentru intervenţia detaşamentului pe care le avem : 5 tărgi, 2 borduri, o targă cu lopeţi, KED, truse de prim ajutor, 4 staţii portabile de emisie –recepţie, 3 staţii mobile şi una fixă, 50 perechi cizme de cauciuc, 50 perechi bocanci, 30 echipamente complete pentru voluntari.

3) Primul ajutor



În cursul anului 2011 am organizat cursuri de prim ajutor, atât gratuite pentru voluntarii filialei cât şi contra cost pentru 300 persoane din afara Crucii Roşii. Din cursurile de prim ajutor filiala Cluj a încasat suma de 35.000 lei

În luna aprilie a anului 2011 s-a incheiat proiectul naţional de prim ajutor ,, Înfiinţarea unui sistem naţional standardizat al Crucii Roşii Române de training în domeniul primului ajutor de bază “ . În urma acestui proiect filiala şi-a format un grup de 11 formatori , motiv care ne-a permis organizarea cursurilor simultan, fapt ce a contribuit la dublarea persoanelor cursate şi implicit la creşterea veniturilor obţinute din această activitate. Totodată am beneficiat de materiale necesare cursurilor şi anume : manechin adult şi copil pentru resuscitare, 2 defibrilatoare, set de traumă, laptop, videoproiector, ecran de proiecţie.

Un aport semnificativ în acest domeniu l-a avut mediatizarea făcută de Crucea Roşie Română.

Pe parcursul anului 2011 Crucea Roşie Română filiala Cluj a fost solicitată să asigure primul ajutor la diverse compeţiţii sportive şi manifestări publice. În acest sens enumerăm evenimentele la care au participat voluntarii filialei :

  • La competiţiile organizate de Clubul Sportiv ,, Clujul pedalează “ – 6 martie, 14 mai, 5 iunie, 17 iulie, 4 septembrie, 15 octombrie, 5 noiembrie.
  • La competiţia ,, Maratonul Apusenilor “ – 25 iunie
  • Festivalul Cântecului Transilvan – Poieni – 3 iulie
  • Competiţia sportivă ,, Fotbal între sate” - Poieni 27-28 august
  • Zilele Clujului – 30 mai – 5 iunie
  • Manifestarea persoanelor cu dizabilităţi – 8 decembrie
  • Targul de la Negreni – 06-09 octombrie




La toate aceste manifestări au participat voluntarii detaşamentului de intervenţie în număr de 15.



4) Programe sociale





Începând cu anul 2009 a fost lansat proiectul naţional ,,Banca de Alimente” . Având în vedere faptul că acest proiect se desfăşoară în incinta magazinelor partenere nu am mai desfăşurat o altă campanie socială , de exemplu ,, Fii şi tu Moş Crăciun “ .În cadrul programului social , în anul 2011 am colectat cantitatea de 2831 kg alimente neperisabile în valoare de 16836 lei, alimente de care au beneficiat peste 250 familii din judeţul Cluj . Beneficiarii programelor sociale au fost persoane asistate social, aflate în evidenţele filialei dar şi în cadrul serviciilor sociale ale primăriilor.

În luna decembrie filiala a primit ,din suma alocată de la bugetul de stat, 255 tichete sociale, în valoare de 12.750 lei. Beneficiarii acestora au fost locuitori ai municipiului Cluj-Napoca, Huedin, Gherla, Valea Ierii, Negreni, Panticeu, Aşchileu, Chiuieşti, Bobâlna.
În programele sociale au fost implicati 40 voluntari ai departamentului social , care au efectuat un număr de peste 1500 ore de voluntariat. Aportul acestora a fost considerabil, având în vedere faptul că adevărata forţă a Crucii Roşii o constituie voluntarii.


5) Tabere organizate de filiala Cluj

În anul 2011 am organizat cea de a treia ediţie a taberei de instruire ,, Paul Constantin Ţăranu “ de la Beliş. Tabăra s-a desfăşurat în perioada 31.07 – 07.08.2011.

În  tabără au participat  50 voluntari din filialele Cluj, Sălaj, Maramureş, Braşov, Argeş, Iaşi, Arad, Hunedoara şi Mureş. Pentru o imagine a ceea ce înseamnă tabăra de instruire a voluntarilor pentru intervenţie în situaţii de urgenţă organizată de Filiala Cluj, vă prezentăm programul de activitate:

Activităţi desfăşurate

Cine conduce

Funcţia

SOSIREA – prelucrarea şi semnarea regulamentului taberei

Simona Bratu

Director filială

  1. Deschiderea oficială

 

 

  1. Prezentare logistică intervenţie
  2. Prezentare zonă – tur staţiune

Mircea Dejeu

Simona Bratu

Autorităţi locale

Pavel Baltaru

Cipcigan Vasile

Preşedinte filială

Director filială

 

ISU Cluj

Salvamont Cluj

  1. Prezentare generală dezastre

Desfăşurarea acţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţă (organizare, coordonare, forţe, mijloace)

  1. Rolul şi locul Crucii Roşii în situaţii de urgenţă, organizare, misiuni detaşament CR

Organizarea unei tabere de sinistraţi

G-ral Vasile

Şomlea

 

 

 

Col(r) Emil Roman

ISU Cluj

 

 

 

 

CRR Cluj

Prim ajutor premedical

  1. Modul de scoatere a răniţilor din spaţii limitate, maşini, dărâmături, canalizări, etc.
  2. Tehnici şi mijloace improvizate

Dr. Horea Simu

Dr. Ioan Ursu

Dr. Dan Curta

Dr. Paul Rus

Dr. Andrei Stoian

Ambulanţa Cluj

SMURD Cluj

CRR Cluj

CRR Cluj

CRR Cluj

  1. Tehnici de supravieţuire
  2. Tehnici de căţărare şi coborâre
  3. Radiocomunicaţii

 

Cipcigan Vasile

Purceleanu Nelu

Cercetaşii României

Salvamont Cluj

Transilvania Conection

  1. Exerciţiu complex de intervenţie în situaţii de urgenţă cu dificultate sporitată – durată de desfaşurare 24 ore

 

CRR, ISU, Jandarmerie

Salvamont,Transilvania Conection, Autorităţi locale

  1. Analiza modului de desfăşurare a exerciţiului
  2. Discuţii cu voluntarii
  3. Excursie
  4. Foc de tabără

 

CRR, ISU, Jandarmerie

Salvamont,Transilvania Conection, Autorităţi locale

Plecarea

 

 

Am constatat , după impresiile participanţilor, că este cea mai bine organizată tabără de acest gen din tara noastră. Parteneri în desfăşurarea taberei: ISU Cluj, Salvamont Cluj, Serviciul de Ambulanţă Cluj, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj şi primăria Beliş. În cadrul acestei tabere, voluntarii Crucii Roşii şi-au însuşit metode şi tehnici noi în acordarea primului ajutor de bază şi specializat, salvări persoane din zone accidentate, tehnici de supravieţuire, folosirea bucătăriei de campanie.

6) Concursuri si Competitii

Ca în fiecare an, Crucea Roşie Română organizează la nivel judeţean şi naţional concursul de prim ajutor ,, Sanitarii Pricepuţi”. La nivelul filialei au participat la faza locală un număr de 20 echipaje din gimnaziu şi 10 echipaje din licee iar la faza judeţeană 6 echipaje din gimnaziu şi 3 echipaje din licee.


La faza naţională a participat echipajul de gimnaziu al Liceului de Informatică Cluj, ocupând locul 23 din 39 .
O grupă de voluntari ai detaşamentului de intervenţie în situaţii de urgenţă a participat la Competiţia zonală de Prim Ajutor, ocupând locul II. Concursul a fost organizat de filiala Cluj, în municipiul Cluj-Napoca, participând echipajele de la Cluj, Sălaj şi Maramureş.

7) Evenimente Organizate


Anul 2011 a marcat aniversarea , la 4 iulie, a 135 de ani de Cruce Rosie Română. În acest sens filiala Cluj a Crucii Roşii Române a organizat mai multe evenimente :

  • La Casa Municipală de Cultură Cluj – a avut loc un Simpozion dedicat Crucii Roşii Române. Au participat profesori universitari, medici, voluntari ai Crucii Rosii. Simpozionul s-a incheiat cu un concert susţinut de Corul Casei Municipale ,, Voci Transilvane”
  • Pe perioada 15 iunie-4 iulie , în holul Bibliotecii Universitare ,, Lucian Blaga “, a avut loc o expoziţie fotografică - cu imagini din activităţile Crucii Roşii Române, expoziţie cu diplome, medalii, publicaţii, toate dedicate Crucii Roţii Române
  • În data de 4 iulie , la Casa de Cultură a Studenţilor a avut loc un Spectacol Aniversar, care s-a dovedit a fi un succes.

5 DECEMBRIE – ZIUA VOLUNTARIATULUI – zi marcată prin organizarea celei de a doua ediţii a Galei Voluntarului. Evenimentul a fost organizat  în incinta Casei Armatei din Cluj-Napoca. Am continuat marcarea acestei zile dedicate voluntarilor pentru a recompensa , chiar dacă s-au înmânat doar diplome, munca depusă de voluntarii filialei pe întreg parcursul anului 2011.

Spre deosebire de anul trecut, în acest an am organizat o tombolă, în cadrul căreia au fost valorificate 24524 de bilete , obţinându-se suma de 49048 lei. Premiile au fost pe măsură ( Laptop, i pod, camere video, aparate foto, mp3 , mp 4, imprimante, stikuri, etc ) fiind extrase , in direct, 150 de bilete. Scopul acestei tombole a fost strângerea de fonduri pentru realizarea Centrului de pregătire de la Valea Ierii. Sloganul a fost ,, Ajutaţi-ne să construim “. Acţiunea a fost realizată cu ajutorul voluntarilor  iar din cadrul membrilor Comitetului Judetean al Crucii Rosii Romane cel mai mare aport l-a adus : doamna vicepreşedintă Lumezeanu Adriana, doamna vicepreşedintă Tot Sabina, doamna prof. Dascălu Cristina, domnul preşedinte Mircea Dejeu, doamna preşedintă a subfilialei Poieni Huian Rodica, domnul Botaş Cornel de la subfiliala Câmpia Turzii.



La acest eveniment au participat peste 300 persoane, voluntari şi invitaţi.

8) Sponsori si Parteneri


Anul 2011 a fost un an în care Cucea Roşie Română filiala Cluj s-a bucurat de  susţinere financiară pentru activităţile desfăşurate , din partea societăţilor comerciale .

Vom enumera, cronologic, sponsorii Crucii Rosii Cluj si activităţile sponsorizate:
 

8.1.) Februarie 2011 - cel de-al treilea transport umanitar catre judetul Botosani.
                                 - alimente  - MIB PROD COM CLUJ- valoarea alimentelor fiind de 11.592 lei
                                                    -  PANEMAR CLUJ – valoare 1.080 lei
                                                    -  Colegiul Farmaciţtilor Cluj – 2.500 lei
                                                    -  Donaţii populaţie   - 15.850 lei
                                 -  transport umanitar Cluj – Botoşani şi retur   -  ARABESQUE Cluj, ISU Cluj, Consiliul Judeţen Cluj, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj. Toate cheltuielile aferente transportului au fost suportate de partenerii sus menţionaţi.

8.2.) Luna Mai – concursul ,, Sanitarii pricepuţi “
                        – NAPOLACT CLUJ – produse în valoare de 1.808 lei


8.3.)  4 Iulie – Aniversarea a 135 ani de Cruce Roşie –sponsorizări băneşti
                               - Banca Transilvania   2.000 lei
                               - RMB Inter Auto          1.000 lei
                               - Amareto Floreşti       1.000 lei
                               - Salice Cluj                  1.000 lei
                               - Punctual                     1.000 lei

8.4.)  Tabără Beliş  -  ARABESQUE Cluj -  asigurarea mijloacelor de transport pentru transportarea materialelor necesare în tabără.



8.5.)  Donaţii încălţăminte – pentru cazuri sociale – Deichmann Cluj – aprilie,august şi noiembrie – valoare totala 66.478 lei

În cursul lunii decembrie 2011, Crucea Roşie Română filiala Cluj a primit cea mai mare sponsorizare financiară din ultimii 15 ani, sponsorizare de la SC PHARMA NET SRL CLUJ, în valoare de 12.500 lei.

Mulţumim sponsorilor şi partenerilor Crucii Roşii filiala Cluj şi sperăm să continuăm colaborarea şi pe parcursul anului 2012.

9) Reflectarea filialei in mass media


Datorită activităţilor complexe pe care filiala Cluj a Crucii Roşii Române a desfăşurat-o în anul 2011, mass media a fost interesată şi a participat la aproape toate activităţile noastre.


Am avut emisiuni transmise în direct, emisiuni înregistrate, au apărut articole în presa scrisă. Vă ataşăm câteva articole în care este menţionată activitatea Crucii Roşii filiala Cluj.


Mulţumim pentru sprijinul acordat şi sperăm să ne fie alături şi pe viitor .

Mulţumim voluntarilor pentru implicare, sponsorilor şi partenerilor pentru sprijinul acordat.







Cluj-Napoca,
22.03.2012

 

Doneaza pentru centrul de prim ajutor

doneaza 20% din impozitul pe profit datorat

Anunt Prelungire

invitatie participare

Cerere Oferta Catering

invitatie participare

Invitatie Participare Outdoor

invitatie participare

Invitatie Participare

invitatie participare

Convocator

anunt selectie elevi

Anunt Selectie

anunt selectie elevi

Cerere Pocu

cerere oferta pocu

baza pregatire valea ierii crucea rosie cluj

Ultimele Comunicate de Presă

Membru


Ultimele Actiuni

Telefon Unic de Urgenta

Galerie Foto

megasesso