Home Comunicate de presă Comunicat de presă - 04 Iulie 2014

138 de ani de activitate în folosul persoanelor afectate de calamități

1876- 2014

Scurt  istoric

La 4 iulie 1876 ia ființă Societatea Crucea Roșie din România.

La 15 iulie 1876 este ales primul președinte al Societății de Cruce Roșie din România – prințul Dimitrie Ghica.

La 8 septembrie 1876- prin Înaltul Decret Domnesc   a fost aprobat primul Statut   al Crucii Roșii din România.

La 20 iulie 1876 – prima ambulanță a Crucii Roșii Române participă la războiul turco – sârb , îngrijind în spitale 6832 de răniți și bolnavi.

1877-1878 – participarea Crucii Roșii Române la Războiul de Independență. Din ziarul vremii ,, Românul „ un articol a dăinuit : ,, Trăsurile care alcătuiau ambulanțele, în număr de vreo 15, erau așezate de cu seara pe bulevard. Pe ele fâlfâiau câte două drapele: unul tricolor și altul de Cruce Roșie.”

La data de 1 august 1877, din dorința de a salva cât mai multe vieți, Crucea Roșie organizează primul curs pentru pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roșie. Scopul cursului era de a pregăti elevele pentru ,,prepararea pansamentelor și manipularea bandajelor”.

Prezența Crucii Roșii Române în cele două războaie mondiale:

-            Organizează 54 de spitale de campanie cu 7.285 de paturi , îngrijind peste 150.000 de răniți

Prin cantinele proprii a acordat 10.000.000 pranzuri pentru persoane nevoiase,

Asistență pentru 100.000 refugiati polonezi,

În prezent :         -      intervenim pentru ajutorarea persoanelor afectate de calamități

-            acțiuni pentru promovarea sănătății

-            alinarea suferinței umane prin programe sociale

-            pregătirea populației în ceea ce privește primul ajutor

Proiecte , programe și investiții aflate în derulare la nivelul Crucii Roșii Române filiala Cluj:

Programe de instruire și calificare

cursuri de prim ajutor – la nivelul anului 2014 au fost instruite un număr de 224 persoane

cursuri de infirmiere – au absolbit un numar de 29 persoane, alte 12 fiind în curs de calificare

cursuri de îngrijitori bătrâni și copii

cursuri de igienă

pregătirea detașamentului de intervenție al filialei, din care fac parte voluntari

pregătirea echipajului de prim ajutor pentru participarea în data de 13.09.2014 la concursul Național de prim ajutor– echipajul filialei Cluj a ocupat locul I la faza zonală a regiunii Nord-Vest.

Pregătirea pentru cea de-a VI-a ediție a Taberei de pregătire a voluntarilor pentru intervenție în situații de urgență – Beliș - unde vor participa 60 de voluntari ai Crucii Roșii Române

Proiect social – Banca de alimente – în anul 2014 au fost distribuite 420 pachete cu alimente, din care 250 prin proiectul național ,, Carrefour 47”

Proiect prim ajutor – Puncte de prim ajutor în zone izolate – punct deschis în județul Cluj în comuna Râșca

Proiect POSDRU/164/2.3/S/140077 PRO-SĂNĂTATECreșterea accesului angajaților din sistemul medico-social din România la programele de formare profesională continuă- primul curs va începe în data de 4 august 2014. În cadrul acestui proiect vor fi calificate la nivelul județului Cluj un număr de 140 persoane aflate în sistemul medico—social. Prin acest proiect se dorește creșterea gradului de pregătire a personalului medico-social.

Investiție  - Baza de pregătire pentru prim ajutor și intervenție în situații de urgență a Crucii Roșii Române filiala Cluj. Baza se construiește la Valea Ierii , zona Șoimu. Stadiul actual al lucrărilor- turnarea fundațiilor . Este cea mai mare investiție a Crucii Roșii Române, după sediul Crucii Roșii din București.

,, Oamenii Crucii Roșii Române sunt cei care, în vremuri de restriște, în vremuri tulburi și grele, au făcut și fac ca solidaritatea umană să se transforme în ceva care tămăduiește suferințe, care alină dureri, care mângâie suflete. N-ar fi nimic Crucea Roșie Română fără oamenii ei minunați !

Mulțumim celor care cred în Crucea Roșie Română și care ne-au ajutat să aducem o rază de soare celor năpăstuiți de soartă.

Crucea Roșie Română Filiala Cluj

Director –Simona Bratu